Klimaatburgemeester ben ik ook voor mijn kinderen en kleinkinderen
19 dec 2022‘Ik doe dit niet alleen omdat ik het belangrijk vind om iets te doen aan de klimaatveranderingen. Nee, ik doe dit ook voor mijn kinderen en mijn kleinkinderen later. Als ik nu niets doe, kunnen zij misschien helemaal niets meer doen.’ Aan het woord is Lars Heij (11 jaar), klimaatburgemeester van de gemeente Someren. Hij is in gesprek met wethouder Willem van Doorn op de expositie ‘Samen het klimaat de baas’ in het Klok en Peel museum in Asten.
Wethouder Willem van Doorn maakt voor het eerst kennis met Lars als Klimaatburgemeester. ‘Als wethouder houd ik me onder andere met klimaatadaptatie bezig. Ik ben heel blij dat we in deze gemeente een jonge klimaatburgemeester hebben. Lars kan namelijk heel goed de kinderen op zijn school en in zijn nabije omgeving meenemen in zijn ideeën om meer te doen tegen de klimaatveranderingen.’
Lars Heij vertelt honderduit aan de wethouder over waarom hij klimaatburgemeester wil zijn en wat voor ideeën hij heeft. ‘Mijn vader had de oproep voorbij zien komen op Instagram en vond het wel iets voor mij. Ik was meteen enthousiast en heb me opgegeven en nu ben ik het. Op school heb ik een warme-truiendag georganiseerd, dus een warme trui aan en de verwarming lager. Dat was op zich goed gelukt, want iedereen kwam warm gekleed naar school. Het was alleen jammer dat de juf vergeten was om de verwarming lager te zetten. Volgende keer beter.’
Al snel praten de wethouder en klimaatburgemeester over wat ze thuis allemaal doen om met de klimaatveranderingen m te gaan. Zo gaat de wethouder zijn huis beter isoleren en zijn er bij Lars thuis zonnepanelen gelegd.
Wedstrijd
Lars vertelt aan de wethouder over zijn nieuwste project. ‘Ik heb een wedstrijd georganiseerd op school. Tussen de kerstvakantie en de carnavalsvakantie in gaan we iedereen, dus de leerlingen, hun ouders én de juffen en meesters, vragen om zo min mogelijk met de auto of brommer naar school te komen. Dat houden we per kind bij op formulieren. Aan het eind tellen we alles bij elkaar op en de klas waar het minst van de auto en brommer gebruik is gemaakt wint een buitenspeelpakket.’ ‘Wat een ontzettend goed idee, Lars’, reageert de wethouder enthousiast. ‘Dat zouden alle scholen in Someren wel kunnen doen. Als ze dat willen, kunnen ze dan aan jou om advies en hulp vragen hoe ze dat het beste kunnen doen?’ ‘Maar natuurlijk,’ reageert Lars enthousiast.
Tegel wippen
De wethouder en klimaatburgemeester lopen samen langs alle onderdelen van de expositie die is ingericht door de gemeenten Asten en Someren én het waterschap Aa en Maas. Ze beginnen bij het klimaathuisje. Bij dit huisje kun je zelf een regenpijp afkoppelen en je kunt tegel wippen. Dat doen ze dan ook meteen. ‘Door tegels eruit te halen en planten erin kun je zelf op kleine schaal ook iets doen voor het klimaat,’ vertelt wethouder Van Doorn.
De wethouder legt aan Lars uit dat Someren in een dal ligt waardoor water moeilijk weg kan als het heel veel regent. ‘Daar nemen we als gemeente allerlei maatregelen voor zodat de mensen in Someren droge voeten hebben bij heftige regenbuien. We maken bijvoorbeeld aparte riolering dat het regenwater opvangt en snel afvoert naar een bassin. Daar bewaren we het water totdat we het weer nodig hebben als het droog is.’
Lars vindt het allemaal heel interessant en luistert geïnteresseerd naar wat de wethouder allemaal vertelt. ‘Die wadi herken ik wel,’ roept Lars als hij de foto ziet van de Wadi van park Grebbe. ‘Daar in de buurt speel ik wel met mijn vrienden.’
Lang leve planeet Aarde
Tot slot staan de heren stil bij de vitrine van het project Lang leve planeet aarde. Dit is een project wat de IVN doet samen met alle scholen in Someren en Asten. Eén van de vragen is om een oplossing te bedenken om klimaatveranderingen tegen te gaan. Toevallig heeft de school van Lars de afgelopen periode meegedaan. Binnenkort worden de nieuwe winnaars bekend gemaakt en komen zij in de vitrines.
Wethouder Van Doorn en klimaatburgemeester Heij spreken met elkaar af om bij nieuwe ideeën gauw weer af te spreken om te kijken hoe ze samen kunnen werken.
Kijk hier voor meer info over de expositie ‘Samen het klimaat de baas’ en het project ‘Lang leve planeet aarde’.